Musculoskeletale Geneeskunde in Almere

Contact opnemen

Wat is Orthomanuele Geneeskunde?

De Orthomanuele Geneeskunde is vanaf de jaren zestig ontwikkeld door de Nederlandse arts M. Sickesz. Volgens deze methode gaat men uit van een grote mate van symmetrie en beschouwt men in de eerste plaats de onderlinge stand van bekken, wervels en andere botten.
Door specifieke plaatselijke druk (zeer lokale mobilisaties) wordt de normale stand hersteld. Daarmee verbetert ook de functie en verminderen de klachten. Soms wordt hierbij een hamertje gebruikt.

Bij Praktijk Brandt wordt voor het behandelen van bekken, rug en nek vooral met de Orthomanuele methode gewerkt; voor de extremiteiten (heupen, knieën, voeten, schouders, ellebogen, polsen, handen) met gemengde technieken uit beide bovengenoemde scholen.

Hoe ontstaan de afwijkingen van stand en functie?

Door plotseling optredend geweld of een blessure zoals vallen, uitglijden, vertillen, een sportblessure of verkeersongeval, of door langdurige overbelasting bij een verkeerde (werk)houding kunnen er afwijkingen van stand en functie optreden. Er ontstaat dan in een of meer gewrichten een afwijkende stand, die gepaard kan gaan met een verstoring of blokkering van de beweeglijkheid en prikkeling van de zenuwen. Door deze zenuwprikkeling kan er nog meer pijn en spierverkramping optreden.


Een afwijking hoeft niet altijd klachten te geven. Of klachten kunnen pas veel later ontstaan, zodat u zich de oorzaak niet meer herinnert.
De afwijking zit niet altijd op de plaats van de klacht. Zo kan een beperking in de voet door compensatie, pijnvermijding of een veranderd bewegingspatroon klachten aan de knie of rug geven.
Ook kunnen blokkeringen soms vanzelf oplossen bij bewegingen, bijvoorbeeld omdraaien in bed.

Hoe ontstaan de klachten?

Vaak geven de genoemde afwijkingen geen merkbare klachten. In andere gevallen kan het zorgen voor bewegingsbeperkingen. Denk daarbij aan rugklachten, schouder-, arm- of beenklachten, uitstraling of gevoelsstoornissen (tintelen of verdoofd gevoel), maar ook hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen en spierkrampen. Deze klachten kunnen continu of in periodes optreden. 

Het lichaam kan zich aanpassen (compenseren) door een houding aan te nemen waarmee de pijn wordt ontweken, en dat kan ook weer extra spanning en pijn geven. Soms kunnen er zelfs klachten of stoornissen ontstaan aan bijvoorbeeld de ademhaling, het hartritme of de spijsvertering. 

Bij de hierboven beschreven "scheefstanden" worden in de gangbare geneeskunde vaak geen duidelijke afwijkingen gevonden, of alleen "slijtage" op de röntgenfoto. Als door oefeningen, fysiotherapie en houdingstherapie klachten niet of slechts tijdelijk verminderen kan de MSK-arts vaak wel helpen.

Bekkenscheefstand

Een bijzondere afwijking is de bekkenscheefstand of bekkenverwringing. Hierbij kan een been korter lijken dan het andere been en wordt de gehele rug in een slechte houding gedwongen. Dit kan o.a. een moe gevoel geven. De oorzaak is meestal vertillen, verstappen of een val op de billen of het stuitje.
Met de Orthomanuele behandeling van het bekken kan deze afwijking goed behandeld worden, ook als andere therapieën slechts tijdelijk of niet hebben geholpen.

Verloop van de consulten

Bij uw eerste bezoek bespreken we uitgebreid uw problemen. Dan wordt bekeken of er neurologische afwijkingen (zoals hernia) of andere afwijkingen zijn die specialistisch verder moeten worden onderzocht. Er wordt nagegaan of er redenen zijn waarom er geen behandeling kan worden gegeven, zoals bekende of vermoede ernstige botontkalking, uitgezaaide kanker of een actief ontstekingsproces. 

Bij de volgende stap wordt door middel van een uitgebreid houdings- en bewegingsonderzoek afwijkingen in de stand en beweeglijkheid van wervels en gewrichten opgespoord. Als er afwijkingen worden gevonden die kunnen passen bij de klachten en als de patiënt na voorlichting over de effecten akkoord gaat, kan de behandeling beginnen. 

Afwijkende wervels en gewrichten worden vervolgens een voor een met specifieke handgrepen gecorrigeerd. Per keer lukt het meestal slechts om een deel te behandelen. Gemiddeld zijn er vijf behandelingen nodig, bij uitgebreide afwijkingen meer.

Ik ben ontevreden over mijn bezoek. Wat kan ik doen?